Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

събота, 3 октомври 2009 г.

Риба-История на живота

Всички видове на живот на рибата имат връзка с адаптацията на общата среда, физическата, химическата и биологичната. В изучаването на живота на рибата, всички взаимни зависимости на техният живот, като поведение, движение, възпроизвеждане и психични характеристики, трябва да бъдат включени.

Връзката им с разнообразните места за живеене е голямата разновидност на жизненият им цикъл. Повечето от тях снасят от сравнително малки яйца от няколко дни до няколко седмици или повече след като яйцата са разпръснати във водата. Новоизлюпеното не е напълно развито и се нарича ларва докато телесните структури като перки, скелет и някои органи не се развият напълно. Животът на ларвата често е много кратък, обикновено по-малко от няколко седмици, но може и да е много дълъг, някои миноги живеят като ларви за поне пет години. Младите риби и ларвите, трябва да израснат доста преди да стигнат полова зрялост и техният малък размер и други фактори, често показват влиянието на района, в който живеят в сравнение с възрастните. Например, някои тропически крайбрежни риби имат пелагична ларва. Храната на ларвата също е различна и те често живеят в плитки води, където са скрити от хищници.

След като рибата достигне пълен размер, дълголетието на живота и е обект на много фактори, като вродена норма за стареене, натиск от хищниците и природата на локалният климат. Дълголетието на вида в защитена среда(аквариум) може да няма нищо общо с продължителността на този вид на свобода. Много от малките риби живеят само от една до три години най-много. Някои от големите видове могат да живеят от 10 до 20 години и дори повече.

Поведение

Поведението на рибата е сложно и разновидно. Като при повечето животни с централна нервна система, природата на отзива на индивидуална риба към стимули от заобикалящата я среда зависи от наследствените черти на нервната и система, от това което е научила от миналият опит и от природата на стимула.

Рибите възприемат света около тях чрез обичайните чувства на зрение, миризма, слух, допир и вкус и чрез специална страничен детектор за свойствата на водата. В малка част от рибите, които възпроизвеждат електрични полета, процес, който е най-добре да се нарече електролокационен, помага за възприятието. Някои от тези чувства често е подтиснато за сметка на другите в зависимост от адаптацията на рибата. При рибите с големи очи, чувството за миризма може да е подтиснато; други с малки очи, ловуват чрез миризма.

Сънят при рибите, всички от които нямат клепачи, се състои от отпуснато състояние ,в което рибата поддържа баланс и се движи бавно. При атака или раздразнение, повечето от тях могат да избягат бързо. Някои видове риби просто лежат на дъното когато спят. Повечето риби от типа морска котка и щипок както и някои змиорки и електрически риби са напълно нощни, като през деня спят в дупки, дебели растения или други защитни части на околната среда.

Комуникацията между членовете вида или между два или повече вида често е много важно, най-вече при размножаването. Методът на комуникация може да бъде визуален, при малките и големите риби.Видът на комуникация може да бъде визуален между малките така наречени риби чистачи и големитериби от различен вид. По-голямата риба често позволява на чистещата да влезе в устата и за да премахне паразитите. Чистещата риба се познава по отличителният и цвят и действия, следователно не бива изяждана, дори когато по-голяматариба е хищник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар