Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

петък, 11 септември 2009 г.

Риба меч



Рибата меч е една от най-забележителните риби на Световния океан.
Тялото на тази едра хищна риба достига до 4,5 м дължина и над 400 кг тегло. Рибата меч има източена, торпедовидна форма и дълги плавници. Откъм тръбната си страна той е черно-син до тъмнокафяв на цвят, а страните и коремът му са сребристо-бели. Измежду всички риби, Рибата меч развива най-голяма бързина при плу¬ване — до 130 км/час. Той е отлично приспособен за хищнически начин на живот.
Името си рибата дължи на мечовидния израстък, който фактически е силно из¬точената и заострена горна челюст. Мечът на рибата е оръжието, с което тя най-често добива плячката си. Възрастните мечоносци нямат зъби. Това не им пречи обаче да се хранят с други риби, на първо място с херинга и скумрия, а също така с главоноги мекотели.

Рибата меч се среща обикновено в открито море, далеч от бреговете, като най-често плува близо или на повърхността. Той извършва често далечни придвижвания, следвайки стадата риби, с които се храни. Врязвайки се в стадото, Рибата меч пъргаво се хвърля от една страна на друга, нанася удари с меча си и нерядко пробожда жертвите си с него. След като убие няколко риби, той започва да ги поглъща.
(Подготовката за лудото изпълнение отнела 11 месеца на щурия новозеландец. В екипа, заснемащ подвизите му, има още няколко души, но никой не поема неговите рискове.

Когато избута грамадната риба на повърхността, Уотсън я хваща с примка, мята се на сърфборда си и започва да пори вълните на границите на лудостта. Някои екземпляри могат да теглят дъската му в продължение на 90 минути и на моменти развиват скорост, която му позволява да стои прав. Накрая авантюристът благородно пуска изтощения си противник.

Рибите от семействоМарлинови, след които и рибата-меч, са съвършени хищници. )



Известно е, че понякога мечоносци „нападат" лодки или малки кораби. Изглежда, че това става случайно, и то тогава, когато рибата гони плячка. При това бързо плуващата риба забива с все сила меча си в дъното или корпуса на кораба или лодката. Тя най-често не може вече да измъкне оръжието си, последното се пречупва и остава да стърчи в стената на плавателния съд. В Британския музей в Лондон е изложена цяла сбирка от парчета от корпуси и дъна на лодки и кораби със забити в тях мечове на тази хищна риба.
Каква сила може да има ударът, който Рибата меч нанася, може да се види от следния пример.
Американският китоловен кораб бил „атакуван" в Тихия океан от едра риба от този вид. Нейният меч пробил медната обвивка на дъното, 10-санти-метровата дъска под нея, пронизал също така твърдата дъбова греда на шпангоута, която била дебела 30 см, проникнал още през една 6-сантиметрова дъска и се забил в едно буре с китова мас, което се намирало в трюма на кораба. Мечът така плътно заседнал в бурето, че от него не изтекла нито капка мазнина. Общо при този удар Рибата меч пробила 46,5 см твърдо дърво и метал!
Естествено подобна сила се получава само когато Рибата меч плува с грамадна скорост, при атака. Иначе той плавно се носи из морето.
Съветски зоолог рисува живо картината, която представлява плуващият всред морето Рибата меч - Ние се срещнахме с този хищник през май 1958 г. в Адриатическо море, на около 30 мили от брега, на нос Родони, по време на лов на сардини с кораба . Беше интересно да се наблюдава чудната риба в открито море. Цареше пълно затишие. Отначало на гладката огледална повърхност на водата на около две мили от кораба забелязахме две придвижващи се черни точки, твърде подобни на водоплаващи птици. Когато те се приближиха, разпознахме стърчащите от водата гръбен и опашен плавник на едра риба меч. Скоро недалеч от първата се появи втора риба с още по-големи размери. Те не се бояха от нашия плавателен съд и не напуснаха повърхността на морето. Това ни позволи да се доближим съвсем близо до едната от тях и да я фотографираме. Дължината на рибата достигаше три метра, а мечът беше почти един метър дълъг. Тесните гръбен и опашен плавници бяха високи към 30 см. Опашният плавник имаше формата на полумесец.
Ние нямахме харпун, за да убием рибата, и решихме да се приближим до нея с лодка. Обаче шумът от веслата плашеше рибата и тя не допускаше ладията близо до себе си, без да проявява някакви агресивни намерения. Тя само се отдалечаваше напред или встрани от приближаващата се лодка.
Рибата меч е много разпространен в океаните и моретата. Той се среща както в тропични и субтропични, така и в умерени води. Живее най-вече в Атлантическия океан — от Америка до Европа и Африка, а също така в Индийския и Тихия океан. В Черно море се среща сравнително рядко.
Рибата меч се размножава чрез хайвер, който хвърля в откритите части на моретата. Плаващите зърна на хайвера имат 1,5—1,8 мм в диаметър. Само след два-три дни от тях се излюпват около 4,5 мм дълги личинки, които бързо нарастват.
Месото на Рибата меч има много приятен вкус. То се консумира както в прясно, така и в консервирано състояние.
Най-голям лов на риба меч става край бреговете на Япония, източния бряг на Америка и в Средиземно море. На борсата в Истанбул се продават за една година около 100 т риба от този вид, уловена предимно в Мраморно море. По нашето крайбрежие се улавят годишно само 100—200 кг. Това не става обаче с едри куки, както в „Старецът и морето", а мечоносци попадат понякога по нашия бряг в неподвижните мрежи, образуващи голям капан, които се поставят сравнително недалеч от брега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар