Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

сряда, 30 септември 2009 г.

Сардина

Едно бебе-сардина вижда за пръв път подводница и ужасено се втурва към майка си.
- Не се плаши, миличко - успокоява го тя. - Това е само една консерва с хора!!!





Средиземноморска сардина, сардела, Sardine (Sardina pilchardus)

Разпространена е в Атлантическия океан, Средиземно море, Бяло море и незначително в Черно море. Среща се в Тихия океан, където достига до 25 см дължина. Улавяната от нашите риболовци е обикновено 17 — 18 см и достига на тегло 25 до 50 г. Има вкусно месо и се използува в прясно състояние, за осоляване /аншоа/ и за консервиране /сардела/. В нея са установени ценни незаменими аминокиселини, като аспарагинова и глутаминова, лизин, левцин, валин, метионин, треонин, а така също фолиева киселина, биотин и витамин Е. В аншоата се съдържа около 465 мг% пикочна киселина, която я прави нецелесъобразна при подагра.
Дължина на тялото до 20 см, тегло до 30 г. На коремната страна се образува кил от нееднакви люспи. Зад горната част на хрилните капачета има тъмни кръгли петна, разположени в един ред по посока към опашката. Подвидът S.p.sardina е разпространени по африканското крайбрежие на Атлантическия океан, Средиземно море и прилежащите му морета. В Черно море е разпространен на всякъде. Биология: морска, стадна, топлолюбива риба. Съзрява полово на 2 години при дължина 13 см от декември до май женската изхвърля около 50 хиляди хайверени зрънца. Храни се с фито-зоопланктон и хайвер на риби. Нараства бързо. Извършва размножителни и хранителни миграции. В България няма стопанско значение. Попада случайно в уловите.


A baby sardine saw first submarine and rushed to the horrified mother.
- Do not be afraid, sweetheart - it relaxes him. - This is just a tin of people!





Mediterranean sardine, sardine, Sardine (Sardina pilchardus)

It is distributed in the Atlantic Ocean, Mediterranean Sea, the Aegean Sea and Black Sea negligible. Appears in the Pacific Ocean, where up to 25 cm. The capture of our fishermen is usually 17 - 18 cm and weighing up to 25 to 50 years and has a delicious meat is used fresh, salting / anchovy / preservation and / sardines /. It establishes valuable essential amino acids, as asparaginova and glutamic, lysine, leucine, valine, methionine, threonine, as well as folic acid, biotin and vitamin E. In anchovy contains approximately 465 mg% uric acid, which makes it inappropriate for gout.
Body length of 20 cm, weighing up to 30 years of the abdominal part is formed by an uneven keel scales. Off the top of the gill flaps have round dark spots arranged in a row towards the tail. Spsardina subspecies is widespread in the African Atlantic coast, Mediterranean Sea and adjacent seas. The Black Sea has been distributed to everywhere. Biology: marine, flocks, fish warm temperatures. Sexually mature at 2 years in length of 13 centimeters from December to May the female discards around 50 thousand grains of caviar. Foods with phyto-zooplankton and fish eggs. Growing rapidly. Carry food and spawning migrations. In Bulgaria there are no economic significance. Accidental falls in catches.

Няма коментари:

Публикуване на коментар