Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

неделя, 20 септември 2009 г.

Сом



Външният вид на сома е твърде характерен главата е голяма и широка , тялото назад се стеснява постепенно . На горната си челюст има две мустачки , а на долната четири по-малки . Гръбната перка е малка , а аналната е дълга и се източва чак до опашката . На дъжина достига до 5 метра и тегло до 300 кг. Но това може и да е митология , рядко се хващат екземпляр над 100 кг. Ако вие все пак имате късмет и хванете "рибка" над 15-20 кг. значе сте големи късметлии. Сома е хищна риба , като оставим настрана легендите че напада плуващи кучета , разни птици та дори и хора . Сома ловува от засада , като привечер излиза в плитчините и гони дребосъка . Зимно време ляга в дълбоките ями и не приема храна , раздвижва се напролет , старите рибари казват че започва да кълве , когато цъфне шипката .
Разпространен е в Европа от р. Рейн на изток в басейна на Балтийско, Черно, Каспийско и Аралско море, в Кавказ и Задкавказието. У нас се среща в Дунав и средните и долните течения на притоците му, а така също в реките на Беломорския басейн /Марица, Тунджа, Струма, Места/ и в редица новопостроени язовири и водохранилища /„Студен кладенец" и „Ивайловград"/ и пр. Отначало малките сомчета ядат водни насекоми, но още през първата година преминават към хранене с риба. Възрастните сомове са истински хищници и освен дребни плевелни риби, ларви на насекоми, червеи, пиявици, попови лъжички, жаби, водни бръмбари, раци, мишки, умрели риби и жаби ядат също така дребни водоплаващи птици, бозайници и риба. Той е всеядна риба, но през зимата съвсем престава да се храни, а през пролетта, когато формира половите си продукти, приема около 80 % от храната, необходима му през годината — около 7 — 10 кг плевелна риба. Половата му зрелост настъпва към 3 —¦ 4 годишна възраст. В зависимост от температурните условия през май-юни женската изхвърля между 8 и 25 хиляди хайверени зърна на килограм живо тегло, т.е. между 100 и 500 хиляди хайверени зърна. Като хищник и всеядна риба сомът бързо нараства на тегло, особено ако условията за това са благоприятни.
Наскоро вХаузханския язовир — най-големият по трасето на Каракумския канал в СССР /Тюркменска ССР/ — бе уловен сом, тежък 200 кг. У нас обикновено обект на промишлен риболов са сомовете с дължина 50 — 60 см и тегло между 1 и 6 кг, а на спортния риболов — до 10 — 15 кг. Според някои сведения у нас са улавяни сомове и с тегло от 50 до 80 кг.
В месото на сома се съдържат също така 240 мг% калий, 22 мг% магнезий, 22 мг% калций, 315 мг% фосфор, 1 мг% желязо, витамините В1, В2, РР, фолиева киселина, биотин и токоферол, а още и кобалт, мед, арсен, В12 и др.
Месото на сома е богато на мазнини и вкусно с малко кокали . Но екземпляри над 6-7кг. са прекалено мазни и според мен , разбира се това е само мое мнение са ценени само като трофей . Е не разбирайте че са за хвърляне !!!.

Всеизвесно е, че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. Сетивните му качества са добре развити. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на Април и започва да ловува чак до ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение.

Риболов на Сом може да се практикува по няколко начина. От брега, от лодка на "влачене" и от лодка на "кльонк". Възможни за използване са, както естествени, така и изкуствени примамки.

Изпозува се в прясно състояние, солено, на балик, а така също и пушено.



1 коментар: