Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

понеделник, 14 септември 2009 г.

Кефал


Тялото на кефала е продълговато-почти закръглено отпред и леко сплеснато отзад. Покрито е с едри люспи , които покриват и главата до носните отвори. Главата е голяма и широка отгоре. Има две гръбни перки, първата от които е с бодилести лъчи. Гърбът е тъмнозелен или стоманеносив с 12 тъмни надлъжни ивици, а коремът-сребристобял. В основата на гръдните перки има тъмносиньо петно. На дължина достига до 75см, а на тегло-до 12кг.
Кефалът е широко разпространен и се движи на стада.Характерна за него е способността му да живее както в сладка вода, така и в солена до 85 промила. Тази му особеност му дава възможност да обитава много басейни-топлите и умерени води на Атлантически, Тихи и Индийски океан и техните морета. По нашето крайбрежие се среща навсякаде. Половата му зрелост настъпва след втората година. Хвърля хайвера си от юни до септември в открито море или покрай крайбрежието. Хайверът е плаващ. Яйцата се излюпват за 2 до 5 дни в зависимост от температурата на водата. Малките на кефала се хранят главно със зоопланктон , и органични вещества, а възрастните-с червеи,ракообразни, обраствания по дъното и камъните идр. Установено е , че най-бързо нараства през първата и втората година.
Кефалът има голямо стопанско значение> Лови се най-често с грибове, гардове идр. Особено богат е уловът през есента. С понижаване на температурата кефалът напуска крайморските езера. Месото му е бяло и много вкусно, особено през есента, когато е пропито с мазнини. Използува се в прясно и консервирано състояние. Най-голямото което аз съм хващал е 2,800 кг. Зимата на тралене.
Малките на кефала се хранят главно със зоопланктон , и органични вещества, а възрастните-с червеи,ракообразни, обраствания по дъното и камъните идр. Установено е , че най-бързо нараства през първата и втората година.
Малките на кефала се хранят главно със зоопланктон , и органични вещества, а възрастните-с червеи,ракообразни, обраствания по дъното и камъните идр. Установено е , че най-бързо нараства през първата и втората година.
Кефалът има голямо стопанско значение> Лови се най-често с грибове, гардове идр. Особено богат е уловът през есента. С понижаване на температурата кефалът напуска крайморските езера. Месото му е бяло и много вкусно, особено през есента, когато е пропито с мазнини. Използува се в прясно и консервирано състояние.
Най-голямото което аз съм хващал е 2,800 кг. Зимата на тралене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар