Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

неделя, 6 септември 2009 г.

калкан

В по-големи количества калканът може да бъде открит северно от нос Калиакра, но е разпространен по-цялото българско крайбрежие на Черно море.
Зимата и лятото калканът прекарва на дълбочина между 40 и 80 метра. Най-доброто време за лов е през пролетта, когато доближава бреговете за да хвърля хайвер (април). живее предимно върху пясъчни дъна, но често посещава и смесени зони.Калканът е изключително лош хищник.
Любопитно! Малките са симетрични риби, които с израстването си придобиват измененията на възрастните.
Горната част на калкана е осеяна с многобройни бели, кафеви и черни петна, покрито с островърхи костни плочки /подобни на копчета/.
Очите са разположени върху едната /горната/ страна на тялото. Калканът има гръбна и анална перка.
За тези риби е характерна мимикрията. Те бързо променят цвета и рисунъка на тялото си по подобие на средата /пясъчна, камениста и др./, където се намират. Тази камуфлажна окраска освен, че им помага особено много, когато трябва да се предпазят от враговете си е удобство за тях, когато си търсят храна. Рибата има много добра техника на камуфлаж и се придвижва доста бързо когато ловува. Прекарва по-голямата част от времето си заровен в пясъка в перфектна засада. Когато го доближи риба, калканът "скача" върху нея и я поглъща. За сметка на това разчита твърде много на камуфлажа си и сам става лесна плячка за харпунджиите.
По-старите рибари дори го ловят без да използват харпун чрез по един доста отблъскващ метод. Когато ловецът я доближава, рибата изобщо не мърда, което позволява на гмуркача да я сграбчи за главата и опашката. С бързо движение след това те прегъват рибата на две докато не се счупи гръбнакът й.
Калканът умира за секунди...

Използвана стръв при ловене на Черноморски Калкан;

Храни се предимно с дънни риби (попчета, морски кучета, барбуни и т.н.),може да се ползва и парчета зарган и сафрид. Младите се хранят с дребни ракообразни и скариди. Лови се целогодишно, предимно при температура на водата от 12° - 18° и вълнение от 2 до 4 бала на дъно със кука 10-20 номер
В последните години се наблюдава трайна тенденция към значително намаляване броя на тези риби. Особено критично е положението у нас. Затова чрез специални трални снимки периодично се определя количеството на калкана в нашето море.
Калканът е единствената риба у нас, която се лови на квотен принцип.
Висококачественото месо на тази риба я прави предпочитан деликатес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар